De vrijdagmiddagborrel (vrijmibo) op de schop

Mag een borrel op de werkvloer wel?

 

De vrijdagmiddag-borrel (vrijmibo)

Biertje? Wijn? Of liever fris, omdat je nog naar huis moet rijden met de auto?

We stoppen op vrijdagmiddag rond een uur of 4/half 5 met zijn allen met werken. We proosten op de geweldige resultaten die we hebben behaald in de afgelopen werkweek. Samen luiden we het weekend in. Het zorgt voor plezier, is goed voor de motivatie van de werknemers, de algehele werksfeer, teambuilding en je leert elkaar op een informele manier beter kennen. Maar…

Mag een borrel op de werkvloer wel?

Op 18 maart 2022 is er een artikel op AD.nl gepubliceerd, waarin staat dat ondernemers in Apeldoorn boetes hebben gekregen. De bedrijfsborrel op de werkvloer is namelijk bij wet verboden. Het gaat dan om de Alcoholwet.

champagne vrijdagmiddagborrel

Op grond van de Alcoholwet mogen alleen horecabedrijven die een een vergunning hebben, alcohol schenken. Het handhaven van deze wet heeft, in het geval van bedrijfsborrels, bij de meeste gemeenten geen prioriteit. Dat noemt men passief gedoogbeleid (ofwel: ongeschreven bestuursbeleid): iets mag niet, maar de gemeente doet er niks aan. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat het voor de gemeente lastig controleren is en de mankracht daarvoor niet beschikbaar is. Passief gedoogbeleid staat tegenover actief gedoogbeleid. Bij actief gedoogbeleid neemt een gemeente een expliciet besluit om in een specifiek geval niet te handhaven en om bijvoorbeeld alsnog een (tijdelijke) vergunning te verlenen. In dat geval sta je uiteraard sterker als ondernemer, want je hebt fiat gekregen van de gemeente om iets wat in strijd is met de wet, wel te mogen doen.

Ruud Koerts, woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt volgens op 18 maart 2022 in een artikel op Linda.nl, dat er vaak een andere reden is voor het handhaven op borrels, namelijk geluidsoverlast.

De vragen die dan direct opkomen zijn:

1. Waarom wordt er niet eerst een waarschuwing gegeven?

Overheidsmaatregelen moeten immers zo min mogelijk schade veroorzaken en de gevolgen van een besluit mogen niet onevenredig zwaar zijn (zorgvuldigheid en evenredigheid).

2. Waarom wordt er – als het al nodig is – na die waarschuwing niet gehandhaafd op grond van de Wet Geluidhinder?

De overheid mag immers geen besluit nemen met gebruik van een procedure of wet die niet past bij het besluit (verbod van détournement de pouvoir).

3. Waarom wordt er gehandhaafd op grond van de Alcoholwet waar er al jarenlang sprake is van een gedoogbeleid?

Bij een gedoogbeleid worden er geen juridische sancties verbonden aan onwettige situaties. Dit betekent helaas niet dat je erop mag vertrouwen dat vrijdagmiddagborrels of bedrijfsborrels gewoon zijn toegestaan. Dit hebben we al gezien toen gemeenten hun beleid veranderden ten opzichte van de permanent bewoonde recreatiewoningen. Bewoners die jarenlang in een recreatiewoning woonden moesten ineens uit die woning vertrekken. De gemeente heeft echter per geval wel een keus om te gedogen of niet.

Hoe loopt het een en ander nu af voor de ondernemers uit Apeldoorn?
Een uitspraak van de rechter zal uitsluitsel geven als deze ondernemers besluiten om in bezwaar te gaan. Het een en ander zal afhangen van de specifieke omstandigheden van het geval.

Betekent dit dan het einde van de vrijdagmiddag of bedrijfsborrel in het algemeen?

Dat hoeft natuurlijk niet.

Er zijn legio mogelijkheden om de vrijdagmiddag- of bedrijfsborrel gewoon voort te zetten. Je kunt immers ook de lokale horecaondernemer ondersteunen en eens naar een café of restaurant gaan met je medewerkers. Zo voorkom je in elk geval dat je boetes opgelegd krijgt als de buren gaan klagen over het geluid tijdens de bedrijfsborrel.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel?

Wil je meer weten over wat Clearman Legal voor jou kan betekenen?

Neem gerust contact op!